Dys Lexie

Ik ben Lexie. Ik vind lezen en schrijven heel moeilijk. Wanneer ik woorden moet schrijven, probeer ik aan de regeltjes te denken die ik in de klas geleerd heb, maar die regeltjes zijn verschrikkelijk moeilijk om te onthouden. Als ik de staard van het paardt moet schrijven, welke staart geef ik het paard dan?
Ook lezen gaat na jaren oefenen en uren logopedie nog steeds niet vlot. Wil je weten hoe het soms voor mij is om een tekst te lezen? Probeer de volgende regels dan maar eens luidop te lezen. En denk eraan: vlot en zonder aarzelen!

Dev os, qedeer en het beir qatmen sheet. In petijb qat beqeiren nog konbendraten, waren ze pe deste vreinqen. Pas later is bat veranqerb. Oq een pag stuurben ze qe vos naar het dalies van pe leeuw om hem te vragen een onberkoning te penoemen. Toen de vos het qalies verleit, stonb pe deer hem op te wachten.

Ik moet steeds heel hard mijn best doen om de opdrachten te lezen, netjes te schrijven, de juiste letters te gebruiken en ga maar door. Dat vraagt veel energie. Hierdoor ben ik soms ook sneller verstrooid waardoor ik opdrachten vergeet op te lossen, huistaken vergeet te maken of vergeet mee naar school te nemen, fout overschrijf van het bord, … Dyslexie is voor iedereen een beetje anders. Als je een verkoudheid hebt of een griepje, dan voelt dat ook voor iedereen anders aan en dan moet je ook nadenken over hoe je daarmee omgaat. Ik hoop dat jullie nu weten wat dyslexie is.

Share Button