Doel:

Met de schrijfclub willen we kinderen motiveren om op een expressieve en creatieve manier met taal om te gaan. 1 keer per week openen we een schrijverslokaal waar kinderen terecht kunnen om al dan niet onder begeleiding hun eigen verhaal, gedicht of boek te schrijven.

De kinderen leren hier stapsgewijs een tekst op te bouwen door hun ideeen te verzamelen in een woordenweb, zinnen en fragmenten op te bouwen aan de hand van die ideeen en daarna hun verhaal uit te werken.

Wanneer alles op punt staat kunnen de kinderen hun eigen verhaal uitwerken op de computer en verbeteren met de spellingcontrole. Op deze manier kunnen alle kinderen plezier beleven aan schrijven, niet enkel diegenen die een uitdaging in taal nodig hebben maar ook diegenen voor wie taal een marteling kan zijn. Dankzij de spellingcontrole en eventueel programma’s zoals Sprint of Kurzweil wordt schrijven voor iedereen een mogelijkheid om zijn verhalen met iedereen te delen.

Wanneer de teksten opgeslaan zijn in de computer zijn er verschillende mogelijkheden. De teksten en verhalen kunnen gebundeld worden in een ringmap en uitgeleend worden in de schoolbib. Ze kunnen ook gebruikt worden bij het boekenproject en zo lezers motiveren. Wil je een echte uitgeverij beginnen op je school, neem dan een kijkje op de site Lulu. Daar kan je boeken in eigen beheer uitgeven en voor een zeer lage prijs laten drukken vanaf een oplage van 1 boek. Bijbestellen is steeds mogelijk. Vul op deze manier je schoolbib aan en er zal gelezen en geschreven worden! Of hou een boekenbeurs met zelfgemaakte boeken en vul de kassa om nieuwe boeken mee te kopen.

Share Button