Doel:
Kinderen met leesmoeilijkheden plezier geven in lezen waardoor ze meer uit zichzelf gaan lezen.

Kinderen:
We richten een boekenclub op voor liefhebbers, maar vooral voor de zwakke lezers. Een keer per week kiezen zij samen met een leerkracht een verteltas of vertelmap uit.Het gaat er om dat de kinderen een boek kiezen dat hen aanspreekt, dat ze echt willen lezen. Niveau speelt hierbij geen rol. Motivatie staat bovenaan.
De tas of de map gaat mee naar huis. Thuis houden ze op een volgkaart bij wat ze wanneer gelezen hebben.Wekelijks brengen ze hun verteltas of map mee naar school en vertellen aan de begeleider wat ze gelezen hebben.Als het boek uit is, maken de kinderen een boekverslag. Dit kan een tekening / een affiche/ een gedicht/ een artikel/ … zijn. Alle boekverslagen van de kinderen worden gebundeld en gearchiveerd. Zo vormen de kinderen de redactie van boekenclub en kunnen ze periodiek een clubblad uitgeven.
De kinderen kunnen leesdiploma’s behalen:
5 boeken = brons
10 boeken = zilver
20 boeken = goud
30 boeken = voorleesbaron

leerkrachten:
1 of 2 leerkrachten moeten er voor zorgen dat de boekenclub ergens in de school 1 keer per week samenkomt.en ervoor zorgen dat er voldoende verteltassen zijn. Het is de bedoeling de kinderen te motiveren door met leuke verteltassen op een plezierige menier met lezen bezig te zijn. Zorg er dus voor dat de verteltassen en kaften er kleurrijk en aantrekkelijk uit zien. Je kan de hulp van ouders vragen om de verteltassen te maken en te vullen .
Wat kan er in een verteltas zitten?
een prentenboek, een cd met digitale prentenboeken, knuffels, lappenpoppen, een domino, memorie, kwartet, een spelbord, stempels, kleurplaten, …alles kan, zolang het maar bij het boek past.
Waar moet je verder nog aan denken?
volgkaarten nakijken en bespreken, de boekverslagen bekijken, het clubblad samenstellen, diploma’s uitreiken, brieven voor ouders meegeven.

Veel leesplezier!

Share Button